Σος Ολαντέζ (Hollandaise)
Η Σος Ολαντέζ – Hollandaise είναι μία από τις 5 βασικές σάλτσες της Γαλλικής κουζίνας, συνοδεύει ιδανικά πιάτα με ψητό ψάρι, λαχανικών καθώς και το φημισμένο brunch αυγά benedict. Θα τη βρείτε σε αρκετές παραλλαγές καθώς μπορείτε να την αρωματίσετε με διάφορα μείγματα ανάλογα το ζητούμενο αποτέλεσμα όπως με καπνιστή πάπρικα, μουστάρδα Dijon ή και με φρέσκα αρωματικά.
*Στο e-shop της Αμάλθεια μπορείτε να βρείτε βούτυρο Όλυμπος αλλά και όλα τα υλικά που θα αναδείξουν τις συνταγές σας!
Τα υλικά που θα χρειαστούμε
- 300γρ. Βούτυρο
- 2 Κρόκους αυγού
- 2 Κουταλιές της σούπας νερό
- 1 Κουταλιά της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού (προσθέτουμε ανάλογα τη γεύση)
- 1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
|
Εκτέλεση
- Σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι έχοντας μέτρια φωτιά λιώνουμε εντελώς το βούτυρο. Τραβάμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για 5 λεπτά. Αφαιρούμε τον λευκό αφρό που μπορεί να έχει σχηματιστεί στην επιφάνεια.
- Μεταφέρουμε προσεκτικά το καθαρό βούτυρο σε ένα άλλο σκεύος προσέχοντας να μην μεταφερθούν τυχών γαλακτώδη υπολείμματα ή υγρά.
- Σε αυτό το βήμα θα χρειαστεί να ετοιμάσουμε το μπεν μαρί, εάν δεν έχουμε κάποια ειδική συσκευή μπορούμε απλά να προσαρμόσουμε ένα μεταλλικό μπολ πάνω από ένα μέτριο κατσαρολάκι μέσα στο οποίο βάζουμε νερό ούτως ώστε να ζεσταθεί αργά και ομοιόμορφα το μείγμα που θα έχουμε στο μπολ. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται σε υλικά τα οποία είναι ευαίσθητα σε απότομες αλλαγές θερμοκρασίας όπως τα αυγά, η κουβερτούρα κ.α.
- Γεμίζουμε κατά το ¼ ένα μέτριο κατσαρολάκι με νερό και το ζεστάνουμε σε μέτρια θερμοκρασία.
- Σε ένα μεταλλικό μπολ (αυτό του μπεν μαρί) βάζουμε τους κρόκους και το κρύο νερό, ανακατεύοντας με το γδάρτη μέχρι να έχουμε ένα απαλό μείγμα. Βάζουμε το μπολ πάνω από το κατσαρολάκι με το ζεστό νερό και ανακατεύουμε με ζωηρές κινήσεις έως ότου το μείγμα μας γίνει πυκνό και ελαφρύ για περίπου 4 λεπτά, αν τα αυγά δεν ομογενοποιούνται (κάνουν σβόλους) τραβάμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Τραβάμε από τη φωτιά το σκεύος με το ζεστό νερό μαζί με το μπολ μας και ρίχνουμε σιγά σιγά το βούτυρο μέσα στα αυγά ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι και προσαρμόζουμε ανάλογα τη γεύση.
- Σερβίρουμε ζεστή τη σος και κατά τη διάρκεια του σερβιρίσματος τη διατηρούμε ζεστή σε μπεν μαρί με χλιαρό νερό. Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου και καταναλώνεται την ίδια μέρα.
Χρήσιμη συμβουλή
Εάν η σάλτσα μας είναι πολύ πυκνή προσθέτουμε λίγες σταγόνες ζεστού νερού έως ότου γίνει κρεμώδης και ελαφριά.
Μην ξεχνάτε ότι πλέον μπορείτε να προμηθευτείτε τα προϊόντα της Αμάλθεια και μέσω λιανικής στις ίδιες ανταγωνιστικές τιμές!
Aκολουθήστε μας στο facebook και στο instagram για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας
Καλή Απόλαυση!