Ελαιόλαδο – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ελαιόλαδο – Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν το αγοράσετε

Το ελαιόλαδο μας, εξελίσεται σαν προϊόν και πλέοον το συναντάμε σε αμέτρητες παραλλαγές, είναι η εθνική μας “πολυτέλεια” που δεν λείπει από κανένα σπίτι ανεξαρτήτως οικονομικού επιπέδου. Η χώρα μας είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας έξτρα παρθένου ελαιολάδου στον κόσμο.

Διατροφική αξία 

Το ελαιόλαδο έχει:

 • εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ που βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
 • περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη Ε, καροτενοειδή, ελαιοροπίνη και πολυφαινόλες
 • μελέτες έχουν δείξει ότι το ελαιόλαδο μειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL) και αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL)
 • πιστεύεται ότι έχει προστατευτική δράση έναντι μιας ποικιλίας καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του μαστού, του προστάτη, του ενδομητρίου και του πεπτικού συστήματος.
 • το ελαιόλαδο έχει υψηλότερο ποσοστό μονοακόρεστων λιπών από το ζωικό λίπος, το οποίο συχνά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι εάν αντικαταστήσετε τα κορεσμένα λίπη με τα μονοακόρεστα λίπη, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου
 • αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιόκανθα, μια φυσική ένωση που έχει τις ίδιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες με την ιβουπροφαίνη.

Ελαιόλαδο – Θερμίδες

Τα 100gr ελαιόλαδου έχουν 884  θερμίδες. Ενδεικτικά ένα κουταλάκι της σούπας έχει 157 θερμίδες ενώ ένα κουταλάκι του γλυκού 45. Παρόλο που είναι από τις τροφές με τις υψηλότερες θερμίδες δεν έχει συνδεθεί με την αύξηση βάρους. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε την τεράστια διατροφική του αξία μιλάμε κυριολεκτικά για το απόλυτο superfood της χώρας μας και της μεσογείου γενικότερα, η σχέση του οποίου με την μακροζωία έχει γίνει αντικείμενο μελέτης και σημαντικών ερευνών. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της χώρας μας είναι τόσο καλό που εξάγεται ακόμη και σε κορυφαίες παραγωγές και εξαγωγικές χώρες  όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

 

Μία συχνή και φυσιολογική σύγχυση των καταναλωτών όταν βρίσκονται στο ράφι με τα λάδια, είναι η ονομασία των κατηγοριών τους, ας δούμε τις κατηγορίες αυτές και τα βασικότερα χαρακτηριστικά τους: 

 

Κατηγορίες Ελαιολάδων :

Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Η οξύτητά του είναι μικρότερη από το 1%. Είναι το κορυφαίο σε ποιότητα λάδι. Εχει εξαιρετικό χρώμα, άρωμα και γεύση.

Παρθένο ελαιόλαδο

Λάδι ελιάς που η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 2%.

Μείγμα ελαιολάδου από εξευγενισμένα (ραφιναρισμένα) και παρθένα ελαιόλαδα 

Θα το δείτε στα ράφια με την ένδειξη «λάδι από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα». Έχει ευχάριστη γεύση και οσμή, ανοικτό κιτρινοπράσινο χρώμα. Το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται στην μείξη, είναι ένα σχεδόν άγευστο λάδι με οξύτητα έως 0,3%.

Πυρηνέλαιο

ονομάζεται το προϊόν που λαμβάνεται από το υπόλειμμα του κυρίως ελαιόλαδου μετά από επεξεργασία του πυρήνα του ελαιοκάρπου (ανάμειξη ραφιναρισμένου πυρηνέλαιου και παρθένου ελαιόλαδου). Εχει απαλή και ήπια γεύση.

Αγουρέλαιο

Το αγουρέλαιο είναι το πρώτο λάδι της ελιάς, από επιλεγμένες (με το χέρι συνήθως) άγουρες πράσινες ελιές. Έχει πλούσια πικρή και φρουτώδη γεύση η οποία διαρκεί μερικούς μήνες. Είναι ένα μοναδικό και ξεχωριστό λάδι με έντονη γεύση ελιάς και άρωμα, και υψηλή διατροφική αξία.

 

Ας δούμε μερικά “facts” για το ελαιόλαδο και την ελιά που ίσως να μην γνωρίζατε.

 • Μια ελιά μπορεί να παράγει περίπου τέσσερα λίτρα λαδιού κάθε χρόνο για εκατοντάδες χρόνια.
 • Οι Έλληνες τρώνε κατά μέσο όρο 26 λίτρα ελαιόλαδο κάθε χρόνο!
 • Οι πέντε κορυφαίοι παραγωγοί ελαιολάδου είναι η Ισπανία, το Μαρόκο, η Τουρκία, η Ελλάδα και η Ιταλία. Ωστόσο, η κατά κεφαλήν εθνική κατανάλωση είναι η υψηλότερη στην Ελλάδα ακολουθούμενη από την Ισπανία και την Ιταλία.
 • Κάθε ελαιόδεντρο αποδίδει περίπου 3-4 λίτρα λαδιού κάθε χρόνο.
 • Η μόνη διαφορά μεταξύ των πράσινων ελιών και των μαύρων ελιών είναι η ωρίμανση.
 • Η διαφορά μεταξύ “έξτρα παρθένου ελαιολάδου” και του “παρθένου ελαιολάδου” έγκειται στη διαδικασία που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή του ελαίου από τις ελιές.
 • Μια ελιά μπορεί να ζήσει έως και 600 χρόνια.

Είμαστε υπερήφανοι για πολλά προϊόντα στον ευλογημένο τόπο που ζούμε. Το λάδι κατέχει δίκαια εξέχουσα θέση ανάμεσα σε αυτά και η πίστη σε αυτό  Ελλήνων και ξένων καταναλωτών το καθιστά ένα εμβληματικό προϊόν της εξαγωγικής μας οικονομίας μας.

 

Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα μπορείτε να βρείτε ποικιλία σε ελαιόλαδα, σπορέλαιο και αρτύματα που θα συνοδεύσουν τις μαγειρικές σας δηιουργίες!

 

Aκολουθήστε μας στο facebook και στο instagram για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας!