Γνωρίστε το αλεύρι!

Γνωρίστε το αλεύρι!

Είδη-Ιστορία-Διατροφικά στοιχεία

Το αλεύρι είναι το πλέον αρχαίο και απαραίτητο συστατικό για αμέτρητες από τις βρώσιμες δημιουργίες μας. Παράγεται από δημητριακά και αμυλούχα φυτά και είτε το γνωρίζατε είτε όχι, υπάρχουν πολλές κατηγορίες αλεύρων με μεγάλα διατροφικά οφέλη η κάθε μια. 

 

Ιστορία και παραγωγή

 

Τα άλευρα, επαγγελματικά και μη, συνοδεύουν τον άνθρωπο από αρχαιοτάτων χρόνων. Έχουν βρεθεί αρχαίοι μύλοι παραγωγής αλεύρων με χρονολογία 300 π. Χ., ενώ παρά τ’ αυτά δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς άρχισε η παραγωγή αλευριού. Μια παραγωγή η οποία βέβαια δεν διαφέρει και πολύ από την σύγχρονη.

Το κύριο βήμα παραγωγής του είναι η άλεση. Η διαδικασία της άλεσης έχει στόχο να απομακρύνει το ενδόσπερμα (αλεύρι) από το φλοιό (πίτυρο) του σιταριού. Αυτό γίνετε με την κυκλική κίνηση ενός στιβαρού πέτρινου τροχού (αλέτρι) ο οποίος διαχωρίζει το αλεύρι από τον φλοιό και το αλέθει. 

Το μόνο που έχει αλλάξει στην διαδικασία μέσα στους αιώνες είναι η κίνηση του αλετριού, καθώς αρχικά γινόταν με την βοήθεια ανεμόμυλων, ενώ τώρα με την χρήση μηχανημάτων. 

 

Κατηγορίες επαγγελματικών αλεύρων

 

Το αλεύρι με βάση τις ποικιλίες σιταριού από τις οποίες προέρχεται, χωρίζεται στις παρακάτω 4 κύριες κατηγορίες: 

 

  1. Σκληρό αλεύρι

Παράγεται από την άλεση σκληρού σιταριού. Δίνει όγκο και ελαστικότητα στο ζυμάρι, ενώ έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε γλουτένη. 

 

  1. Μαλακό αλεύρι

Παράγεται από μαλακό σιτάρι και η περιεκτικότητα του σε γλουτένη είναι μικρότερη, με αποτέλεσμα η ζύμη να μην έχει τόση ελαστικότητα.

 

  1. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Αλεύρι το οποίο παράγεται από την ανάμειξη αλευριού από σκληρό και μαλακό σιτάρι και το χρησιμοποιούμε σε πολλές περιπτώσεις. 

 

  1. Αλεύρι ολικής άλεσης

Είναι αλεύρι από ολόκληρο τον κόκκο του σταριού, το οποίο αναμιγνύεται συχνά με άσπρο αλεύρι σε ίσες αναλογίες.

 

Αλλά, έχουμε και άλευρα που παράγονται από διαφορετική πρώτη ύλη όπως 

 

  • Τα επαγγελματικά άλευρα ζαχαροπλαστικής
  • Τα σίκαλης, Μπουγάτσας, Φίνου φύλλου, Τα καλαμποκάλευρα
  • Τα επαγγελματικά άλευρα τυρόπιτας /  Και τα άλευρα από αμύγδαλο 

 

Διατροφικά οφέλη

 

Χωρίς μεγάλες διαφορές ανά ποικιλία, επαγγελματικά ή όχι, τα άλευρα περιέχουν σημαντικές δόσεις φωσφόρου, σιδήρου, υδατανθράκων –  με βασικότερο το άμυλο -, πρωτεϊνών και βιταμινών Β και Ε

 

Πιο συγκεκριμένα, 

 

  • το σκληρό έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες
  • Το ολικής άλεσης εμπλουτίζεται με βιταμίνη Β και σίδηρο.
  • Το βρώμης μειώνει την «κακή» χοληστερίνη
  • Το σίκαλης έχει μικρή περιεκτικότητα σε γλουτένη
  • Το καλαμποκάλευρο έχει την μικρότερη περιεκτικότητα σε γλουτένη – σχεδόν καθόλου

 

Κλείνοντας να τονίσουμε το ότι αποτελεί ένα σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής διατροφής και προτείνουμε οι επιλογή του να γίνεται με προσοχή και γνώμονα την ποιότητα!

 

Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα μπορείτε να βρείτε ποικιλία σε άλευρα επαγγελματικής χρήσης.

 

Aκολουθήστε μας στο facebook και στο instagram για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας!