Από τα Ομηρικά χρόνια γίνονται αναφορές σε μεθόδους παρασκευής του τυριού και φτάνοντας στο σήμερα γνωρίζουμε πλέον ότι ταξιδιώτες από την Ασία μετέφεραν την Τέχνη της τυροκομίας στην Ευρώπη που είναι και η κατ’ εξοχήν γαλακτοπαραγωγική περιοχή στον κόσμο, κατά την τελευταία εικοσαετία η παραγωγή τυριών διπλασιάστηκε. Επίσης, από τα διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα κυρίως το τυρί και το γιαούρτι σημείωσαν σημαντική άνοδο στην κατανάλωση. Οι παράγοντες που συντέλεσαν σ’ αυτό είναι κυρίως η υψηλή θρεπτική αξία του τυριού και η αύξηση της γαλακτοπαραγωγής.
Ταξινομούνται ανάλογα με το είδος του γάλακτος:
Αγελαδινά, Πρόβεια , Κατσικίσια , Αιγοπρόβεια κ.α.
Ή ανάλογα με το χρόνο και τρόπο ωρίμανσης:
Θα δούμε παρακάτω μερικά από τα πιο δημοφιλή τυριά και τα χαρακτηριστικά τους
Η παρμεζάνα είναι ιταλικό τυρί, φτιάχνεται από γάλα αγελάδας και έχει χαμηλά λιπαρά. Ανήκει στην κατηγορία των κίτρινων, σκληρών τυριών και έχει μεγάλο κυλινδρικό σχήμα ενώ το εσωτερικό του έχει κοκκώδη υφή.
Η παρμεζάνα περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου από όλα τα τυριά.
Είναι τυρί με ελάχιστη υγρασία, ενώ όταν έρθει σε επαφή με τον αέρα γίνεται σκληρότερο από την αρχική του κατάσταση.
Σερβίρεται σαν επιτραπέζιο η σαν έξτρα υλικό για σάλτσες, παναρίσματα, σε σαλάτες και άλλα.
Ένα παραδοσιακό ημίσκληρο Ελληνικό τυρί, παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή μείγματα του, η τέχνη του έχει έρθει στην Ελλάδα πριν εκατοντάδες χρόνια μέσω της Ιταλίας και πλέον παράγεται σε αρκετές περιοχές της Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Μυτηλήνης κ.α.
Σερβίρεται σαν επιτραπέζιο η σαν έξτρα υλικό σε πίτσες και άλλα.
Το κεφαλοτύρι παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή από μίγμα αυτών, είναι αλμυρό και ελαφρώς πικάντικο και συνήθως ωριμάζει για περίπου 3 μήνες.
Σερβίρεται σαν επιτραπέζιο ή και σε πίτες, σαγανάκι κ.α.
Το γκούντα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη μαλακών τυριών από αγελαδινό γάλα
(παρότι έχει επικρατήσει η αγγλική προφορά Γκούντα, για τους Ολλανδούς είναι Χάουντα) καθ ότι προέρχεται από την Ολλανδία και είναι από τα πιο δημοφιλή σε κατανάλωση παγκοσμίως.
Σερβίρεται σαν επιτραπέζιο ή και σαν συνοδευτικό σε απεριτίφ, επίσης ταιριάζει σε τοστ, πίτσες κ.α.
Το ροκφόρ είναι ένα από τα πιο γνωστά γαλλικά τυριά, προερχόμενο από το Γαλλικό νότο. Παράγεται από γάλα προβάτου και χαρακτηρίζεται από το υποκίτρινο, εύθρυπτο, ελαφρά υγρό και διάστικτο από χαρακτηριστική μπλε μούχλα. Έχει ξεχωριστό άρωμα και γεύση που χαρακτηρίζεται από βουτυρικό οξύ και ανήκει στην κατηγορία των ημίσκληρων τυριών. Φέτα
Σερβίρεται σαν συμπληρωματικό ενός γεύματος και συνδυαστικά σε αρκετές ιδιαίτερες συνταγές μαγειρικής.
Φρέσκο, ημίσκληρο τυρί μαγιάς, από μη παστεριωμένο πρόβειο, κατσικίσιο ή ανάμεικτο γάλα. της ηπειρωτικής Ελλάδας, της Κρήτης και άλλων νησιών. Έχει γλυκιά γεύση με νότες αρωματικών χόρτων από τα βοσκοτόπια.
Σερβίρεται σαν συμπληρωματικό καθώς και σε ποικιλία παρασκευών όπως σαλάτες, ομελέτες κ.α.
Ίσως το αγαπημένο τυρί των Ελλήνων, ένα μαλακό λευκό, τυρί, που ωριμάζει και διατηρείται σε άλμη το λιγότερο για δύο μήνες. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή μίγματά του με κατσικίσιο στις περιοχές της Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και της Μυτιλήνης.
Σερβίρεται σαν επιτραπέζιο αλλά και σε σαλάτες και άλλες παρασκευές όπως σαλάτες, πίτες κ.α.
Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε τυροκομικά προϊόντα για χονδρική & Λιανική στις ίδιες ανταγωνιστικές τιμές!
Aκολουθήστε μας στο facebook και στο instagram για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας
Καλή Απόλαυση!