Θαλασσινα: Οδηγός για σωστό μαγείρεμα 

Θαλασσινά: Οδηγός για σωστό μαγείρεμα 

 

Τα θαλασσινά είναι ένα αγαπημένο φαγητό το οποίο μαγειρεύετε και σερβίρεται με διαφορετικούς τρόπους. Υπάρχουν όμως κάποια tips και κάποια σημεία που θέλουν προσοχή, ώστε να ελευθερωθεί από το ψάρι όλη του η γεύση και η νοστιμιά. Αυτά θα δούμε παρακάτω!

 

Tips επιτυχίας

 

  • Ποτέ μην αφαιρείτε την πέτσα του ψαριού, ώστε να έχετε ένα τραγανό εξωτερικό και να αποφύγετε το υπερβολικό ψήσιμο. Σας συμβουλεύουμε να ψήνετε το ψάρι με την πέτσα προς τα κάτω για τα ¾ του χρόνου του ψησίματος και να το γυρνάτε στο τέλος.

 

  • Εάν ψήνετε στη σχάρα χοντρά φιλέτα ψαριού, μαρινάρετε για 15 λεπτά με χυμό από λεμόνι πριν το ψήσιμο. Το οξύ από το χυμό ψήνει τα θαλασσινά, μειώνοντας τον χρόνο που χρειάζεται για να παραμείνει στη φωτιά – έτσι τα φιλέτα σας παραμένουν και ζουμερά επίσης.

 

  • Για ψάρια με παχύ κρέας ή ψάρια με λίπος να προτιμάτε μεθόδους ψησίματος όπως τα κάρβουνα, τη σχάρα ή τον φούρνο, καθώς αυτά τα ψάρια είναι λιγότερο πιθανό να χάσουν το ζουμί τους κατά το ψήσιμο.

 

  • Για λεπτά φιλέτα και μικρά θαλασσινά ενδείκνυται το ψήσιμο στον ατμό, το τηγάνισμα ή ακόμα και το βράσιμο.

 

Τρόποι μαγειρέματος ψαριού – που να δίνετε σημασία

 

Τηγάνι 

Να ζεστάνετε από πριν το λάδι και μαζί με το αλεύρωμα προσθέστε και αλάτι στα ψάρια για να απλωθεί ομοιόμορφα παντού. Μετά από μερικές τηγανιές, θυμηθείτε να καθαρίσετε το λάδι με μια τρυπητή κουτάλα από τυχόν υπολείμματα γιατί μπορεί να επηρεαστούν τα επόμενα ψάρια.

 

Για το τηγάνι είναι κατάλληλα τα πιο λεπτά σε πάχος ή τα φιλεταρισμένα ψάρια

 

Φούρνος

Ένας σχετικά σίγουρος και απλός τρόπος μαγειρέματος ψαριού. Εδώ, φροντίστε το ψάρι να είναι καλά μαριναρισμένο με αλάτι, πιπέρι, λεμόνι, ελαιόλαδο, σκόρδο και ρίγανη. Σημαντικό είναι να προθερμάνετε τον φούρνο και γεύση μπορεί να προσθέσει το να βάλετε μερικές φέτες λεμόνι, ντομάτα ή πιπεριές.

 

Ενδείκνυνται για φούρνο:

Φαγκρί, τσιπούρα, λιθρίνι, λαυράκι, λούτσος, σφυρίδα, πίγκα, και ροφός.

 

Σοτέ

Το τηγάνισμα με φλόγα είναι μια καλή επιλογή για ψάρια ευαίσθητα και με τρυφερό κρέας. Αυτή η μέθοδος μαγειρέματος δημιουργεί μια τραγανή κρούστα, η οποία κάνει μια εξαιρετική αντίθεση με το μαλακό και τρυφερό κέντρο του ψαριού.

 

Σοτέ μπορούν να γίνουν ψάρια όπως:

Σολομός, ξιφίας, γαρίδες

 

Σχάρα

Όσων αφορά τη φωτιά, μια καλή σειρά που μπορείτε να ακολουθείτε είναι:

 

  1. Βουρτσίστε τις σχάρες με συρματόβουρτσα.
  2. Ζεσταίνουμε τη σχάρα στην υψηλότερη θερμοκρασία για 10-15 λεπτά.
  3. Καλύψτε τις σχάρες με αλουμινόχαρτο για να συγκεντρώσετε τη θερμότητα πάνω τους.
  4. Καλύψτε τα κιγκλιδώματα με λάδι χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι χαρτοπετσέτας και λαβίδες

 

Σημείωση: Τοποθετήστε τα ψάρια αφού έχει εξασθενήσει η φλόγα

 

Όσων αφορά το ψάρι, καλό θα ήταν να ξεπλύνετε τα ψάρια σε δροσερό νερό για να απαλλαγείτε από τυχόν υπολείμματα και μετά να τυλίξτε τα ψάρια σε μια χαρτοπετσέτα για να αφαιρέσετε τυχόν υπερβολική υγρασία.

 

Εάν χρησιμοποιείτε ολόκληρο ψάρι, κάντε κομμάτια των 7 εκατοστών κατά μήκος των πλευρών για ένα ομοιόμορφο μαγείρεμα και πασαλείψτε τις δύο πλευρές του ψαριού με λάδι, ανεξάρτητα από τον τρόπο κοπής.

 

Για σχάρα είναι ιδανικά θαλασσινά όπως:

Χταπόδι, Θράψαλα, Αρκτικός Καρχαρίας, Ψήσσα, Σολομός, Τσιπούρα. Ξιφίας, Τόνος

 

Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ανανεώνεται συνεχώς με τρόφιμα και πρώτες ύλες στις πιο ανταγωνιστικές τιμές!

Aκολουθήστε μας στο facebook και στο instagram για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας!